Baaritööriistad ja nende kasutamine
Autor: Eveli Loorits
Selleks, et saaksid kodus kokteile meisterlikult kokku segada, anname kiire ülevaate enimkasutatud baaritööriistadest ja mõistetest.
Maitsva kokteili kokkusegamine ei ole keeruline, kuid see nõuab teatud vahendeid ja mõnest retseptist leiab ka mõisteid, mida me ei pruugi iga päev kasutada. Seetõttu on siin juhend enimkasutatud mõistete ja abivahenditega, et oleksid valmis ka ise kokteile tegema. Head kokteilivalmistamist!
Koduse kokteilivalmistamise abivahendid ja mõisted
Mensuur
Teine sõna mõõtetopsi kohta. Seda kasutatakse joogi koostisosade mõõtmiseks, et saavutada optimaalne maitsetasakaal.
Mensuur on saadaval paljudes eri suurustes, kuid sentiliitrid on tavaliselt näidatud mõõtetopsi sees. Kõige populaarsemad on 2 ja 4 cl, nii et saate alati hõlpsalt ja täpselt mõõta välja õige koguse.
Kokteilisõel
Kokteili kurnamine tähendab, et püüad šeikerist kokteili klaasi valades jääkuubikud kinni selleks mõeldud sõelaga. Sõelast on mitmeid eri versioone. Hawthorni sõela kasutatakse šeikeris ja Julepi sõela segamisklaasis.
Peensõel
Peensõel on lihtsalt põhjalikum vahend kokteili kurnamiseks, kuna seda kasutatakse koos kokteilisõelaga. Kokteilisõel laseb väga väikesed jääkuubikud läbi, peensõel aga püüab need kinni. Hea reegel, mida meeles pidada: kokteili tuleks alati kurnata, kui sa just ei taha seda jääga serveerida või kui kokteili on segatud näiteks kurgiga, kuid sa ei taha, et sellest kokteilis mingeid jääke oleks.
Kokteililusikas
Kokteililusikas on baarmeni parim sõber. Põhimõtteliselt on see väga pika varrega teelusikas, mida saab kasutada mis tahes suurusega joogi segamiseks. Kokteililusikat kasutatakse ka joogi valmistamiseks segamisklaasis, et kokteil maha jahutada ja jää sulatada. Seda kasutatakse näiteks kokteilis Old Fashioned.
Kokteilinui
Nui on ilmselt kõigile tuttav kokaraamatutest. Kokteilinui on tavalisest aga piklikum ja mõeldud koostisosade purustamiseks kitsas klaasis.
Seda kasutatakse paljude kokteilide valmistamiseks, millest kõige kuulsam on Mojito. Nuiaga segatakse koostisosi, et vabastada maitsed ja aroomid, mis muidu poleks kokteilis esile tulnud. Ka kokteililusika varre ots võib toimida nuiana, on ka muid alternatiive.
Šeiker
Šeikereid on palju erinevaid, kuid kaks kõige populaarsemat on klassikaline kolmeosaline ja Bostoni šeiker.
Enamik inimesi peab šeikeriks just kolmeosalist joogisegamisnõud, mis koosneb alusest, vahepealsest osast ja kaanest. See on populaarne, kuna see on väga kasutajasõbralik. Bostoni šeiker on täiustatud versioon, mis nõuab veidi rohkem tehnilisi oskusi, kuna see koosneb kolme osa asemel ainult kahest. Sellegipoolest on hea Bostoni šeiker üsna kasutajasõbralik ega vaja palju koolitust, enne kui saad seda kodus ise kasutama hakata. Cocktail Studios on Bostoni šeiker kahtlemata eelistatud valik.
Garneering
Garneering on veel üks sõna kaunistuse kohta ja seda kasutatakse baarides palju. Teisisõnu lisatakse kokteilile kaunistus. See on uskumatult alahinnatud samm, kuna paljud kipuvad kaunistuse unustama. Hea reegel, mida meeles pidada, kui on vaja kokteilile kaunistust valida: kasuta eelistatavalt üht või kaht elementi, mis kirjeldavad kokteili maitset kõige paremini. Võid muidugi ka midagi muud proovida ja lasta fantaasial lennata.
Veel põnevat lugemist
Meesiirupi valmistamine
Meesiirupit kasutatakse mitmetes kokteilides ja mokteilides ning selle kodus valmistamine on imelihtne.
Loe edasiBaaritööriistad ja nende kasutamine
Selleks, et saaksid kodus kokteile meisterlikult kokku segada, anname kiire ülevaate enimkasutatud baaritööriistadest ja mõistetest.
Loe edasi